8 Kasım 2015 Pazar

Medya etrafındaki çember daralıyor


1 Kasım seçiminin hemen öncesinde konuğum Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Kuleli oldu. Kuleli, kendi tanımıyla "işsiz bir gazeteci." Aslında TGS genel sekreteri olarak işi başından aşkın ve en sık yaptığı şeylerden biri, hükümetin medya üzerine baskıları yüzünden kınama metinleri kaleme almak. Oysa onun istediği Türkiye'de sendikalı medya çalışanı oranının utanç verici yüzde 6'dan çok yukarılara çıkması. Bunun için için mücadele veriyor.

7 Haziran seçiminden bu yana medya üzerindeki baskılar arttı. İşte bunları gözden geçirdiğimiz söyleşimizden satır başları:


"7 Haziran'dan bu yana Hürriyet binasına AKP yandaşları tarafından saldırı düzenlendi; CNNTürk program yapımcısı Ahmet Hakan, 3'ü AKP üyesi olan 4 kişi tarafından saldırıya uğradı; Ankara katliamı sonrası yayın yasağı geldi; ve İpek Medya Grubu'na el koyuldu.

"İpek Medya Grubu'na saldırı sonrası oradaydım. Bu desteği hem bir sendika başkanı olarak dayanışma adına hem de insan olarak verdim. Ve orada, ne olursa olsun, ertesi günün gazetesini hazırlamak için kararlı olan gazeteciler gördüm. CHP, HDP ve MHP'den temsilcilerin de orada olması olumluydu. P24, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi gibi kurumlardan kişiler de oradaydı. Ayrıca Can Dündar ve Cumhuriyet'ten ekibi de vardı. Kürtlere yakın ve sol basın da desteğini gösterdi. Yine de desteğin yeterli olmadığını düşünüyorum.

"14 Aralık 2014'de Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı tutuklandığı zaman Zaman gazetesini özgür basın olarak görmeyen sol ve Kürt basın bu defa o şekilde davranmadı, bunu görmek güzeldi. O zamandan bu günlere gazeteciler arasındaki dayanışma arttı. Ekrem Dumanlı, Zaman'dan Abdülhamit Bilici ve İpek Medya Grubu'ndan Tarık Toros pek çok toplantımıza katıldılar ve özeleştiri yaptılar. Ancak İpek Medya'ya el koyulduğu zaman Doğan Medya'dan kimse orada değildi. Doğan Medya kendisinin bu gibi durumlara maruz kalmayacağını sanmasın. Hükümetin medya üzerindeki baskısı gittikçe artıyor. O nedenle mesleki dayanışma çok daha güçlü olmalı."

Söyleşimizin İngilizcesi burada


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder