16 Ağustos 2015 Pazar

Mevsimlik işçileri düşünen?



Tadına doyamadığınız kuru kayısı, domates kurusu, kırmızı biber ve daha nice lezzetlerde mevsimlik tarım işçilerinin emeği var. 

Onları bilir misiniz? 

Hayatları özetle: Ölümlü kazalara maruz, tarım ilaçlarına bağlı solunum yolları hastalıkları var, sosyal güvenceden ve sağlık bakımından yoksun, çocukları okul yılının önemli kısmını kaçırıyor, gençler tarlada çalışırken yaşlılar bebek bakmak zorunda, çalıştıkları kasabalarda dışlanıyorlar, günlüğü 10-30 lira arasında sabahtan akşama dek ter döküyorlar... 

Genellikle Güneydoğu Anadolu'dan (son yıllarda Suriye'den Türkiye'ye göçmek zorunda olanları da var) toplumun en yoksul, en dışlanmış, en alt tabakalarından geliyorlar. Sorunlarına eğilen yok denecek kadar az.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre bu yılın ilk 7 aylık döneminde tam 193 tarım işçisi yaşamını yitirdi. Sadece Mayıs ayında 48 işçinin kazalarda yaşamını yitirmesine karşılık TBMM’nin konuyla ilgili raporunda sıralanan öneriler başta olmak üzere çözüm önerileri konusunda harekete geçilmiyor. 

Bu haftaki konuğum İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MİGA) Proje Direktörü Neşe Erdilek’le mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını konuştuk.
Devletin METİP, Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi, diye bir projesi varmış ama olmuş bitmiş; MİGA çalışmalarına devam ediyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder